Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.12.2017, Milan Šurkala, aktualita
Jihokorejská burza s kryptoměnami Youbit má pořádnou smůlu. Letos ji už podruhé hacknuli a ukradli uložené peníze. Burza tak po druhém letošním úspěšném útoku už vyhlásila bankrot a ukončuje svou činnost. 
wrah666 (6205) | 21.12.201722:59
Něco na těch ­"hackerských ptocích­" z KLDR smrdí. Oficiální ­(západem prosazovaný­) obraz KLDR hovoří o nesmírně zaostalé zemi, kde půlka obyvatel ani neví že počítač existuje a naprostá většina toho zbytku jej nikdy ani neviděla. Kde by taková zem mohla sehnat partičku hackerů, která ­(opět dle západu­) velmi aktivně ­(a dost úspěšně­) ptočí na více zemí současně. A to jak na samotné vlády, tak na soukromníky. Navíc i ta rozmanitost ­"útoků­" z KLDR je ohromná. Viry, ransomware, DDoS, přímé útoky. Vše prováděné na více způsobů. Buď musí KLDR vypadat velmi odlišně od toho co nám tvrdí, nebo útoky nejsou od nich!

PS: a nemá náhodou mít KLDR nesmírně omezené připojení k internetu? A na konci každé ­(asi tak obou­) linek minimálně 50 firewallů. Zajímavé, jak přes ně oni ­"hackeři­" snadno pronikají že? Jak říkám, na celé té historce mi něco velmi smrdí!
Odpovědět3  2
Johnn195 (31) | 21.12.201723:22
Dle stejné logiky jakou zde používáte, by mělo být vyloučeno i to, že KLDR disponuje raketovým a jaderným programem.

Severokorejské obyvatelstvo má určitě velmi omezený přístup jak k výpočetní technice tak k internetu. Jestli tyto útoky opravdu pocházejí z KLDR nevím, ale to se nedá posuzovat dle životní úrovně obyvatelstva. Musí být jasné, že vládnoucí vrstva zná potenciál informačních systémů a jejich nabourávání, na základě toho můžou značné částky investovat do svých hackerských skupin. KLDR samozřejmě nepatří mezi bohatší země, ale tamní vláda značným kapitálem jistě disponuje.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 22.12.20171:04
Srovnáváte velmi odlišné věci. Děcek, které lze poslat na nějakou zahraniční univerzitu naučit se leteckému konstruktérství je relativně dostatek. A na to, aby následně vzali plány pradávného SCUDu a 15 či 20 let zvětšovali motory a jednotlivé stupně metodou víceméně pokus omyl není potřeba zvláštní nadání. A jaderný program je totéž. Prvně spočítat jadernou bombu byl nadlidský úkol pro obrovský tým vědců. Dnes to zvládne s pomocí běžného počítače dát dohromady snad každý student jaderné fyziky. Na oba tyto programy vám stačí poslat vystudovat pár středně talentovaných jedinců na prakticky jakoukoliv univerzitu na světě. ­(znovu opakuji, na úrovni, na jaké to KLDR provozuje by to měl zvládnout každý student, který dotyčnou univerzitu absolvoval až k diplomu!­)

Ovšem z nějakého důvodu na univerzitách obory jako ­"hackování a tvorba virů­" nejsou otevírány. Nemluvě o tom, že zde vám fakt nestačí běžný studentík, který obhájil diplom. Na sednutí k dekompilovanému zdrojovému kódu a hledání bezpečnostních děr v něm potřebujete jedince, který tomu opravdu rozumí. Ideálně softwaru i hardwaru, vybavenému navíc dokonalou pamětí a velmi pilného. Plus, jak sám správně říkáte: elita KLDR ví. Ovšem kolik té elity je? Nebo spíš: kolik z té elity projevuje všechny potřebné vlastnosti najednou? Být ze ­"správné­" rodiny, sám absolutně kovaný soudruh, kterému již v mládí strana důvěřuje, mít talent na programování, a absolutní píli? ­(když dle oficiálního popisu má i většina elity přístup k počítači nesmírně omezen, prakticky neexistuje běžný přístup, že o něj má již děcko zájem a projeví talent­) Toto není věda stará 40 či 50 let, zde je nutný odborník se současnými vědomostmi. Ano, věřím že 10 nebo 15 by jich vybrat a vychovat mohli, ale nezdá se mi, že by to byly stovky lidí. A objem ­"práce­" KLDR připisovaný vypadá na pár set jedinců.

PS a ještě jsem zapoměl: krom zmíněných talentů musí být i jazykově nadaný. Oni jsou Korejci, ale napadeny byly počítače a systémy v mnoha zemích. Jen tak pro příklad krom anglicky hovořících šlo o Ukrajinské, Ruské, Japonské.. A neříkejte, že to je jedno. Možná u viru, ale kdo prade data, ten fakt musí alespoň základně rozumět jazyk. Takže vlastně potřebujete: mladého člověka, který je absolutně důvěryhodný straník, s talentem na programování, s logickým uvažováním, nesmírně pilného, a ještě hovořícího plynně anglicky ­(kvůli počítačům a alespoň trochu třeba Japonsky. ­(a pokud měl vystudovat v Rusku nebo Číně, tak patrně ještě Rusky nebo Čínsky­) Vše komplikované ještě faktem, že každá zmíněná zem má nejenže svůj jazyk, ale i své písmo. Asi netřeba dodávat, jak moc se liší latinka, azbuka a třeba čínské či japonské znaky.

Ano, věřím že dotyčné viry a hackerské útoky někdo udělal. Věřím, že když se to provalilo, ­"vedla­" stopa do KLDR. Ale prostě neuvěřím, že zem vypadající tak jak jí líčí ­"západ­" může mít na něco podobného odborníky a možnosti. Logické vysvětlení: Buď na Severní Koreu hodila svou špínu Čína, Rusko a možná i Amerika, nebo není primotivním státem, kde je většina obyvatel ráda, že umí číst a psát a ti štastnější dostanou krom snídaně i oběd nebo večeři. ­(z čehož je docela pravděpobobný mix obojího, tudíž že se na KLDR naházely kativity pár tajných služeb A SOUČASNĚ, že není zdaleka tak primitivním státem, jak nám říkají.­)

PS: je mi jasné, že tam mám tunu překlepů. Nicméně je jedna v noci, nejsem schopen sebemenší korektury.
Odpovědět1  0
GogoX (515) | 22.12.20178:01
stoprocentní souhlas, pane
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.